Jeg kender op til flere, de rer ved at falde ned af stolen, når jeg fortæller, at vi en til to gange ugentligt spiser rugbrød til aften. Men hvem er det lige, der siger, at vi skal spise varm mad hver aften? Hvorfor ikke gøre det lidt nemt for os selv et par gange om ugen – der er jo ernæringsmæssigt intet i vejen med rugbrød; det mætter, byder på bl.a. fuldkorn og kostfibre, det er nemt, det smager fantastisk, og der er uanede muligheder for variationen af pålæg, så du kan få både grønt og masser af proteiner fra kød, hvis du lyster. 

Hos os er rugbrødsaften altid lig med i hvert fald én slags fiskepålæg for netop at få fisken ind i kosten et par gange om ugen, og i aften blev det til en lækker rejesalat. Og nej, vi er ikke ude i en ret fra gastronomiens højborg her, men dressingen til rejesalaten kan bruges til virkelig mange ting og er en fin basisopskrift, du ofte lige kan hive frem, når det brænder på tidsmæssigt fx; den smager og holder 100%, hvis du spørger mig.

Du tager lidt creme fraiche (eller min nye bedste ven, ymeren), kommer lidt mayonnaise, finthakket løg, citronsaft, salt og peber i. Vend dressingen med en masse rejer, frisk eller tørret dild, et par kogte æg og evt. noget kogt blomkål. Lav tunsalat på samme vis med det grønt, du har lyst til og evt. en masse frisk persille. Eller hvad med noget krabbekød?

En godt stykke rugbrød med lidt rejesalat og et glas køligt hvidvin er ikke at kimse ad en fin sommeraften – og så endda uden det helt store besvær.