Smagen af sommer er mange ting, men en af dem er for mig ikke til at komme uden om: Min mors kartoffelsalat. Den er blevet serveret et utal af gange til lækre frikadeller og røde pølser til fødselsdagene i 80’erne, og den er et sikkert hit til enhver grillaften. Præcist som i aften, hvor solen i barndomsgaden bringer søde minder frem fra dengang, der var solskin hver dag om sommeren, og det kun kunne gå for langsomt med at komme ud og spille rundbold… 

Kartoffelsalaten er den klassiske af slagsen med skønne, danske kartofler, agurker og tomater i mundrette bidder, vendt i en dressing af ymer og mayonnaise, finthakket løg, salt og peber. Jeg laver den gerne med aspargeskartofler også, kogt med skræl og i deres fulde størrelse, og spæder salaten op med en god gang dild og noget citronsaft. Og så er det særligt fine, som jeg af en eller anden årsag ofte glemmer, at ymer jo er fremragende til denne slags hvide dressing; den har et fedtindhold på 3,5%, men er lækkert cremet i modsætning til fx creme fraiche 6 eller 9%, som jeg har indtrykket af er mere moderne, men tilbage med ymeren!

Lad endelig ikke denne fine klassiker gå i glemmebogen…