Vi mennesker skal spise sundere sådan helt generelt – enig. Grønnere, mere fiberrigt, mere ansvarligt – enig. Men vi bør i kampen mod dårlig mad fokusere på de måltider, der fylder mest, og ikke nødvendigvis forcere sundhed ind i alle måltider. Der skal være plads til det søde, for der gemmer sig noget glæde og nydelse der, vi ikke skal negligere, en glæde og nydelse, der også bidrager til vores sundhed, om end muligvis mere på det mentale plan end det fysiske.

Jeg er helt med på, at spiser man kage hver dag, så kan et skridt på vejen være at ernæringsforbedre kagen (med fuldkorn eller mindre sukker fx), så den ikke tager for meget plads fra de sunde sager. Men begrænser man sit kageindtag (eller indtag af lignende søde sager) til et par gange om ugen, synes jeg, man bare skal gå all in og NYDE det og holde sig væk fra de ”sunde” kager, der måske alligevel ikke helt tilfredsstiller den lyst, man har.

I oplysningen om en sundere livsstil går jeg derfor ind for, at man giver plads til det hele og lader vide, at der ER plads til kage et par gange om ugen uden at ens sundhed dermed står for fald. Og det må gerne være rigtig kage med alt det syndige. Vi skal gå fra ”du må ikke” til ”du må gerne” (i de rette mængder, alt med måde), sætte fokus på nydelse og glæde over maden og forsøge at fjerne den dårlige samvittighed, mange har, når de sætter tænderne i noget sødt. Lidt, men godt.

Kage er ikke et måltid i sig selv, det er det lille ekstra, det er nydelse og glæde, og det skal det blive ved med at være. Så lad os endelige kæmpe for mere grønt morgen, middag og aften, men lad kagen og de andre søde nydelser være i fred!

 

PS: I samme åndedrag, fordi verden er ikke sort/hvid, vil jeg dele denne helt fantastiske opskrift på en kage, der rent faktisk er sund og derfor uden flig af dårlig samvittighed og med stor nydelse kan indtages både til hverdag og fest…