Mad skal være velsmagende og god, men jeg hælder på samme tid meget til, at det skal være simpelt også. Og i den her skønne sommervarme vil jeg hellere bruge tiden i haven med glade børn og ditto husbond frem for at stå alt for længe i køkkenet. Derfor prøver jeg at gøre det så nemt for mig selv som muligt, bl.a. ved at lave lækker restemad – og så er vi tilbage ved endnu en gammel klassiker, biksemaden, som jeg godt lige vil bringe på banen igen.

Og her taler jeg altså ikke om biksemaden, som jeg husker den fra 80’ernes færdigretter med bittesmå tern af kartofler og kød, man nærmest ikke kunne regne ud hvad var, men mere om grundprincippet i biksemaden à la “tag-hvad-du-har-og-smid-det-på-panden-men-på-en-delikat-måde”. Fantastisk fornemmelse at bruge resterne til noget fornuftigt; jeg hader at smide noget ud.

Så jeg forsøger at tænke lidt fremad, når jeg er i køkkenet – koger mange kartofler, klargør lidt ekstra grønt og laver store mængder af forskellige dips og andet tilbehør, så jeg ret hurtigt kan få noget fra hånden.

I går var der pølser til overs fra grillen, og de røg i dag på panden med forårsløg, aspargeskartofler (de er super kogefaste og har det lækreste bid, også dagen derpå…) og en masse lilla spiskål og friske asparges, salt og peber. Jeg lavede en lille dressing med min favoritolie og en sjat citronsaft og hældte den over lige inden servering. Asparges og spidskål skal i lige til sidst, så de kun lige er gennemvarmede og stadig friske, når de kommer på bordet. Og så kan du jo erstatte den lilla spidskål med fx gulerødder for at bevare det fine og indbydende farvespil. Sammen med evt. lidt friskbagt brød og en salat kan du temmeligt nemt servere endnu et hæderligt måltid.