guilt free cookies

 

Min kost er 98% sukkerfri, dvs. fri for det hvide raffinerede sukker; jeg bruger i stedet ahornsirup og ris malt sirup og af og til en smule honning. Eller søder med frugt, hvor jeg kan komme til det. Jeg undgår det raffinerede stads, fordi det øger min appetit, gør mig i dårligt humør og bare giver mig lyst til mere sødt eller i det hele taget mere mad, så jeg nemt spiser alt for meget. Lang historie, og detaljerne lader jeg ligge. For nu.

Min tidligere meget søde tand er derfor nu nærmest ikke-eksisterende, men trangen til hygge og lidt lækkert til kaffen her og der er der fortsat, og derfor er jeg altid på jagt efter sundere alternativer til alt det sukkerholdige bras, jeg tidligere har indtaget.  Indrømmet; meget af det alternative “hygge” er ikke altid tilfredsstillende, og der kan være langt mellem succeserne, men så engang imellem sker der mirakler – og disse cookies er et af dem. Sprøde, smager lækkert af kakao (den rå variant, der er langt mindre forarbejdet og ikke indeholder sukker) og mættende – cookies med sukker i kan jeg spise i uendelige mængder af (og holder mig derfor fra dem), mens jeg efter et par stykker af dem her er tilfreds på flere planer. 

Varm ovnen op til 160 grader varmluft. Bland imens 2 1/2 spsk smeltet kokosolie med 70 g hasselnøddemel, 60 gram mandelmel, 30 g kakao nibs (fås bl.a. i Matas og helsekostforretninger) eller finthakket, mørk chokolade 70%, 2 spsk ahornsirup, 2 spsk ren kakaopulver, 1 tsk vanilleekstrakt/vanillepulver (ikke vanillesukker), 1/4 tsk havsaltflager og 1/2 tsk bagepulver. Form dejen til små kugler (cirka 1 spsk dej pr. cookie), og tryk dem let flade. Efter 10-12 minutter i ovnen har de fået en sprød kant, men er stadig bløde inden i; de bliver dog fastere, mens de køler af. Du kan give dem lidt længere i ovnen, hvis du vil have dem sprøde hele vejen igennem. Og du kan roligt lave en dobbeltportion med det samme :-).

Opskriften (med småændringer fra min side) kommer fra en australsk app kaldet The Whole Pantry, som jeg snart poster flere opskrifter fra – den første bog fra teamet bag app’en er på vej, og jeg har store forventinger.